Rene Lacoste

Rene Lacoste
26/11/2022 Bob Wijnia
Rene_Lacoste_Meppel_newcoast_heren_kleding_

Rene Lacoste

Rene Lacoste (Parijs, 2 juli 1904 – Saint-Jean-de-Luz, 12 oktober 1996) was een Franse tennisser, ontwerper van de Lacoste polo en tevens oprichter van het kledingmerk Lacoste.

Tenniscarrière

In 1926 begint Rene Lacoste zich zorgen te maken om zijn kleding want tenniskleding in die tijd was niet echt sportief. Op Wimbledon rilde hij van de kou en op Forest Hills in de Verenigde Staten zweette hij zich kapot. Hij bedenkt een tennisshirt met korte mouwen in een speciaal weefsel, jersey petite piqué genaamd. Er zit katoen in zodat transpiratie goed wordt geabsorbeerd en gebreid met een meer open structuur, zodat het de warmte makkelijker doorlaat, en afkoelende wind makkelijker erdoorheen komt. ‘Jersey’ staat voor een fijn breisel en ‘petite piqué’ staat voor ‘kleine prik of steek’, dat verwijst naar de soort breisteek die gebruikt is om dit open korrelstructuureffect te verkrijgen. En zo ontstond, in de geschiedenis de inmiddels wereldberoemde Lacoste polo. Dit was zijn tweede uitvinding nadat hij in 1924 zijn ingenieursstudie afmaakte en een ballenkanon uitvond.

Lacoste krokodil

Maar in tussentijd stopte hij ook niet met tennissen en won als enige van de Franse ploeg een partij, en dan nog van de grote Bill Tilden. Maar zijn nieuwe shirt veroorzaakte een klein schandaal in de tenniswereld met zijn strenge kledingregels. Het shirt zit volgens de president van de tennisbond veel te strak, maar er wordt niets aan gedaan. In tussentijd heeft zijn vriend, die tevens zijn ‘ontwerper’ was, een logo ontwikkeld; een lachende krokodil. René is er zeer trots op.

Nadat hij in 1928 Wimbledon en in 1929 Roland Garros nog eens won leek het er sterk op dat het zakenleven al zijn aandacht begon te vergen en zijn gezondheid liet hem ook in de steek.

Ook internationaal is er erkenning. In 1976 werd René Lacoste, overigens samen met zijn drie bloedbroeders, opgenomen in de prestigieuze Tennis Hall of Fame.

NewCoast Brands to Wear Meppel

Shop onze Lacoste artikelen online op Newcoast.nl of kom gezellig langs in onze winkel aan de Hoofdstraat 8 in Meppel en we adviseren je graag! Neem ook een kijkje op onze Instagram en of Facebook pagina.